Search
Close this search box.

Voorspellingen

training coaching systeemdenken

Wat zien wij gebeuren binnen organisaties?

Welke voorspellingen kunnen we doen en wat kan dan helpen?

 

Wat we zien: Het speelveld is veranderd, de spelregels soms nog niet

Voorspelling: Het speelveld zal nog een paar keer veranderen. Het systeem is aan het veranderen.

Enkele tips: De basis regelmatig op orde brengen en als team de spelregels aanpassen zonder alles tot in de puntjes te regelen. Focussen op de bedoeling en spanning gebruiken als brandstof. Wat is jullie gezamenlijke ondergrens? Pas als de basis weer op orde is, is het weer tijd voor creativiteit en nieuwe ontwikkelingen.

 

Wat we zien:  Teams belanden in de “ik-fase”: ‘los zand’, individuen ‘schitteren’, anderen zijn minder productief.

Voorspelling:  Door individuele verschillen in verwachting en resultaat ontstaan subgroepjes, waarbinnen het veilig voelt, maar daarbuiten niet. Vooral nieuwkomers met weinig ervaring merken dit.

Enkele tips: De verschillen benutten (en niet veroordelen) door met elkaar te praten over wat er verloren is gegaan en wat je wint als je meer samenwerkt. Onder het motto: hoe zorgen we dat we op elkaar aansluiten, elkaar aanvullen? Niet vergeten: de wijsheid van de nieuwkomers benutten en hen extra ondersteunen.

 

Wat we zien: Sommige mensen floreren door remote te werken, anderen vereenzamen

Voorspelling: De meerderheid is ‘gewoon aan het werk’, een minderheid raakt gefrustreerd (en gaat ondergronds).

Enkele tips: Open communiceren over verplichtingen en verwachtingen: “wanneer ben jij het meest productief (ruimte, ritme, werktijden)?”. Eerlijk zijn over persoonlijke grenzen en de tijd nemen om met elkaar naar mogelijkheden te zoeken. Om flexibiliteit vragen van alle teamleden.

 

Wat we zien: Vertrouwen is een gespreksonderwerp

Voorspelling: Toenemende spanning tussen vertrouwen en controle.

Enkele tips: Systemen zijn sterker dan mensen. Veel mensen houden van werken met deadlines en soms helpt het als je weet dat je gecontroleerd wordt. In andere situaties of bij andere mensen werkt het juist tegenovergesteld. Wat helpt jou? Spreek erover als onderdeel van de spelregels.

 

Wat we zien: Een aantal mensen raakt in de knel en er ontstaat schaarste op de arbeidsmarkt

Denk aan: concentratieproblemen, te veel stress, meer verantwoordelijkheden dan je aan kunt, onzichtbaar worden, gebrek aan waardering, ‘Fear Of Missing Out’, te weinig rommeltijd, werk niet meer los kunnen laten, omgaan met onzekerheden etc.

Voorspelling: Er ontstaat ‘achterstallig onderhoud’ en ‘weggestopte verlangens’ komen boven, na alle stress van het afgelopen anderhalf jaar. Mensen willen hun werk anders in te richten of van loopbaan te veranderen.

Enkele tips: Zorgen voor fysiek en mentaal welzijn, tijd nemen voor een goed gesprek. Wie spreek je te weinig? Als je nooit laat weten wat je doet, denkt of voelt, dan word jij en jouw mening op den duur overgeslagen.

 

Wat we zien: Kantoren staan (nu) deels leeg

Voorspelling: Er gaat veel tijd en energie zitten in hoe organisaties anders om willen gaan met gebouwen en andere hardware

Enkele tips: Durven vertragen en niet te snel conclusies trekken. Tijd nemen om te monitoren wat er gebeurt in de verschillende teams. In de teams elkaar bevragen: wat is de allerbeste plek/tijd waar jij kunt werken. Elkaar stimuleren om een goede persoonlijke werkplek te creëren. Niet vergeten: de lijnen van het speelveld duidelijk uitzetten: er is nu eenmaal altijd schaarste aan middelen: “hoe gaan wij daar zo goed mogelijk mee om?” Mensen hier medeverantwoordelijk voor maken.

 

Tenslotte…

Wat zien jullie in jouw team en/of organisatie? Welke voorspellingen kun je doen? Hoe zou je hier gezamenlijk op kunnen anticiperen?

Misschien ben je ook geïnteresseerd in gerelateerde onderwerpen:

Meer weten over andere onderwerpen?