Search
Close this search box.

“Stel dat het altijd zo blijft”

“Stel dat het altijd zo blijft”.

Deze zin kwam voorbij in een gesprek dat ik met Caroline Reij voerde. Het ging over het gebrek aan perspectief dat ervaren wordt, nu de lockdown maar voort blijft duren. Je kunt steeds blijven hopen op verbetering, maar deze hoop kán ook steeds een teleurstelling worden. Soms is het beter de hoop te laten varen. Dat is best spannend en lijkt ook defaitistisch. Maar dat is het, welbeschouwd, niet. Alle hoop laten varen is ook loslaten en onder ogen zien dat het nu lastig is dat je behoefte hebt aan iets in het verschiet dat er nu niet is.

Dát is belangrijk om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden. Misschien is dit wel de grootste uitdaging voor ons in deze tijd: volledig kunnen toegeven dat het soms zwaar is zónder meteen een oplossing te willen of een oordeel te hebben over de manier waarop ‘ze’ deze crisis aanpakken. We denken al gauw dat dat niet helpt of dat het een teken van zwakte is. Ik zou het eerder willen omkeren: hoe stoer is het om toe te geven dat je er echt ‘doorheen’ zit? Dat je het, al is het maar voor even, niet weet? Hoe fijn is het om daarover een goed gesprek te voeren. En ja, dat is niet altijd zo makkelijk om te doen, maar doe het maar eens: daar knap je van op!

Stel, dat het altijd zo blijft. Wat zou je dan gaan doen? Wat vind je dan belangrijk? Welke wensen of verlangens komen dan bovendrijven? Of welke frustraties? Loop ze eens na en maak een top drie van frustraties waar je nu mee rond loopt. Je weet het vast wel: een frustratie is een omgekeerde wens. Als ik frustratie voel over dat ik zo weinig meemaak, is mijn wens dat ik weer eens iets meemaak. Eigenlijk kun je alles wat boven komt zien als een aanzet tot bruikbare ideeën om weer in beweging te komen, daar kun je weer van groeien. En dat geeft weer perspectief.

Hoe doe je dit nu in teamverband? Wat dan helpt is eerst het goede gesprek over hoe het is om geen perspectief te zien. Een goed gesprek waarin je vooral zonder oordeel naar elkaar luistert en geen oplossingen of tips geeft. Door hier tijd voor te nemen, of bewust te vertragen, kun je daarna versnellen. Dan (pas) kun je goed samen onderzoeken waar je energie van krijgt, wat je als team vitaler maakt in de tijd waarin je nu zit. Wij hebben onlangs een schatkist ontwikkeld waarin je kan grasduinen om ideeën op te doen. Veel suggesties waar je onderdelen uit kan kiezen die goed passen voor jouw team. Misschien zitten er goede ideeën voor jouw team bij, of wil je even sparren over wat er nodig is om als team weer perspectief te ontwikkelen. We vinden het leuk om met je mee te denken!

Wil je nog meer? Lees hier een inspirerend verhaaltje over hoe je ruimte kan maken zonder iets weg te doen…

 

Meer weten over andere onderwerpen?