Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rouwen en verlies

Leren leven met verlies

Begeleiding bij rouwen en verlies

Als je te maken hebt met een groot verlies ondersteunen wij jou als begeleiders in rouw in het omgaan met  verlies in je persoonlijke en professionele leven. Bijvoorbeeld:

 • Verlies van een dierbare
 • Geleidelijke of plotselinge achteruitgang van je eigen gezondheid
 • Ziekte of dood van iemand uit je naaste omgeving
 • Omgaan met je eigen sterfelijkheid; weten en voelen dat je leven eindig zal zijn
 • Een opeenstapeling van grote verliezen
 • Het ondersteunen van iemand in je omgeving die rouwt of van een medewerker

In situaties van rouw heb je geregeld te maken met voortdurend veranderende omstandigheden. Net als je wat houvast denkt te vinden doet zich weer iets onverwachts voor. Dat is ingrijpend, dat kost je energie en vraagt rouwarbeid. Hoe houd je dan de regie en hoe maak je ruimte voor de mooie dingen in het leven die er ook zijn? Dat noemen wij levenskunst.

Levenskunst Goed omgaan met verlies

Zo helpt een rouw coach jou

Tijdens het traject van rouw coaching word je je ervan bewust dat het geen makkelijk pad is wat je voor je hebt. Je komt steeds weer terugkerende ‘loopjes’ van rouw terecht. Daar wil je helemaal niet mee bezig zijn, maar het is er wel.

Met steun in de rug kun je meer dragen

De rouw coach helpt jou met zoeken naar wat voor jou goed werkt en je eigen antwoorden te vinden op je verlies. daarin stemt de coach de begeleiding af op je eigen wensen en doelen. De ene keer is rouwbegeleiding meer gericht op je verlies en de ander keer meer op herstel, het is leren te leven met wat je verloren hebt. Bijvoorbeeld: 

 • Je leert hoe je om hulp kunt vragen en toch de regie in handen houdt
 • Je kunt je hart luchten bij iemand die niet betrokken is of een mening heeft over jouw situatie 
 • Je leert je – met vallen en opstaan – steeds opnieuw te verhouden tot wat er is, hoe je om kunt gaan met de realiteit en dat er moed voor nodig is om stil te staan bij wat je hebt verloren 
 • Je leert je eigen nieuwe weg te gaan en dagelijks praktische kleine stappen te zetten, zowel op je werk als thuis
 • Je leert dat je jezelf soms kunt en mag afleiden
 • Je leert hoe je kunt begrenzen, thuis en op je werk
 • Je wordt je bewust van jouw ‘loopjes van rouw’ en patronen waarbij je leert hoe je hiermee om kan gaan
 • Je kunt tot in de diepte uitzoeken wat jij voelt en wat jouw antwoord is op de situatie én op je eigen sterfelijkheid
 • Je leert dat je zo lang of zo kort mag rouwen als bij jou past
 • Je ontdekt dat je van alles wat je liefhebt ook eens afscheid moet nemen, op jouw wijze en op jouw moment 

Rouw leren verwerken - rouwarbeid

Je bent welkom om een (online) oriëntatiegesprek te voeren met de rouwcoach, zeker als je één of meer van de volgende signalen herkent: 

 • Je hebt te maken met een groot verlies of een opeenstapeling van verlies-situaties
 • Je hebt het gevoel dat je de controle langzaam kwijt raakt
 • Je hebt steeds minder energie
 • Je kunt moeilijk stoppen met zorgen of werken
 • Je kunt minder snel informatie verwerken dan eerst
 • Je voelt je soms geïsoleerd
 • Je bent vaker prikkelbaar of gedeprimeerd
 • Je ontwikkelt (andere) vage fysieke klachten
 • Je weet niet hoe je met anderen kunt delen wat er in je omgaat, en of je dat echt wil
 • Je ervaart geheugenverlies 
 • Je slaap onregelmatig of slecht

Het traject rouw verwerken:

Het traject rondom rouw en verlies start altijd met een kennismakingsgesprek waarin we samen jouw vraag bespreken. We maken kennis, onderzoeken hoe een rouw coach jou helpen kan en welke stappen helpen bij jouw verlies en verdriet. Als het klikt, zullen wij een voorstel maken met daarin het aantal gesprekken dat we verwachten te voeren. Dit bespreken we samen met jou en (als je dat wil) met jouw werkgever. We kunnen zowel een online coachafspraak maken of een afspraak op locatie. De live-gesprekken vinden plaats op het kantoor van de coach in Wolfheze. Afhankelijk van je behoefte en jouw situatie kun je kortdurende of langere afspraken maken. Bovendien kun je als je dat wil live en online afspraken met elkaar afwisselen. 

Levenskunst in ellende stappenplan

We geloven in leren door te doen: je experimenteert met ander gedrag en gedachten en maakt opdrachten, waar we samen op reflecteren. We maken gebruik van verschillende werk vormen die we aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden (ook digitaal). We maken altijd de vertaling naar jouw praktijk van alledag: hoe kun jij wat jij ontwikkeld hebt tijdens het (coach)proces in jouw werk- en privé-leven duurzaam toepassen?

Omgaan met verlies en rouw

Met steun in de rug kun je meer dragen.

Wat klanten zeggen

Ilze Groenewegen, P&O adviseur

“Coaching door Daan bracht mij in beweging naar dat wat goed is voor mij! De afgelopen twee jaar heb ik meerdere dierbaren moeten loslaten. Alles werd anders en het wordt ook nooit meer hetzelfde als je mensen verliest waarvan je houdt. En omdat het een hele nieuwe situatie en ervaring voor mij was, wist ik ook niet hoe ik op verlies reageer. Ik merkte dat ik mijzelf klemzette door in mijn vaste patronen door te gaan. En aan de andere kant vluchtte ik van mijzelf door mij te storten op mijn werk. Ruimte geven aan dat wat er is… verlies & verdriet… zag ik niet en deed ik niet. Accepteren van de realiteit kon ik niet.

Tijdens het eerste intakegesprek met Daan werd het voor mij heel helder waar ik mijzelf klemzette. Het werd voor mij duidelijk dat ik uit mijn comfortzone moet komen om te leven naar mijn verlangens. En dat is een hele kunst. Want daar is ander gedrag voor nodig; me verhouden tot de realiteit en loslaten van vaste patronen. Zij heeft mij opdrachten gegeven en laten ervaren, stapje voor stapje, hoe het is als ik andere keuzes maak, verantwoordelijkheid voor mijzelf neem en dichtbij mijzelf blijf.

Door haar scherpe vraagstelling werd mij heel duidelijk hoe ik functioneer; wanneer ik in mijn ‘hoofd’ schiet en ik totaal voorbijga aan mijn hart. Welke signalen mijn lichaam mij dan geeft. Je leert jezelf door coaching heel goed kennen. De begeleiding van Daan was voor mij een grote steun in de rug…”

Harrie Janssen, leerspecialist

“Als je denkt dat je binnenkort misschien wel doodgaat, dan kom je terecht in een fase van ‘dieper weten’. Dat is een van de dingen die me in de coaching door Daan het meest heeft geholpen. Daardoor kon ik bijvoorbeeld met mijn familie in het reine komen. Daar heb ik ook profijt van nu het weer beter gaat. En het helpt echt als je voelt dat je gesprekspartner niet uit boekjes praat, maar je uit eigen ervaring en kennis een nieuw perspectief kan bieden.”

Sil (man), hoger management

“Op zoek naar de invulling van mijn leven passend bij een potentieel fatale ziekte had ik behoefte aan het scherpen van mijn gedachten. Voor mij werkt dat alleen met iemand met wie het klikt, die mij snapt en die vanuit professionaliteit, kennis en ervaring weet welke vragen te stellen en daarbij passende oefeningen te doen. Daan dus. Ik heb haar inmiddels al meerdere keren aangeraden. Een vriendin die ook bij Daan is geweest is net zo enthousiast als ik. “

Onze locaties

Onze coaches helpen je graag op onze locatie in Wolfheze  of via Zoom, MS-Teams of telefonisch.

Klik op contact om een kennismakingafspraak te maken of om meer informatie te vragen.