Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rouw en verlies

Werken en leven met verlies

Rouwbegeleiding

Wanneer je te maken hebt met een groot verlies ondersteunen wij jou als rouwbegeleiders in het omgaan met rouw en verlies in je persoonlijke en professionele leven. Bijvoorbeeld:

 • Plotselinge of geleidelijke achteruitgang van je eigen gezondheid
 • Ziekte of dood van iemand uit je naaste omgeving
 • Omgaan met je eigen sterfelijkheid; weten en voelen dat je leven eindig is
 • Verlies van een dierbaar iemand
 • Een opeenstapeling van verschillende verliezen
 • Het ondersteunen van iemand die rouwt in je naaste omgeving of van een medewerker

Dikwijls heb je in situaties van rouw te maken met voortdurend veranderende omstandigheden. Telkens als je enige houvast denkt te vinden doet zich weer iets voor. Dat is ingrijpend, kost energie en vraagt rouwarbeid. Hoe houd je dan de regie waar dat kan en ook ruimte voor de mooie dingen in het leven? Dat is ware levenskunst.

Levenskunst Goed omgaan met verlies

Zo helpt een coach jou bij rouw

Tijdens het traject van rouwcoaching word je je er van bewust dat het geen rechte weg is die je te gaan hebt. Je doorloopt steeds weer terugkerende ‘loopjes’ van rouw. Daar wil je soms helemaal niet mee bezig zijn.

Met steun in de rug kun je meer dragen

De rouw coach helpt jou te zoeken naar wat je nodig hebt en je eigen antwoorden te vinden op jouw verlies. Daarbij stemt de coach de begeleiding af op jouw wensen en doelen. De ene keer is rouwbegeleiding meer gericht op je verlies en de ander keer meer op herstel; leven met wat je verloren hebt. Voorbeelden: 

 • Je kunt je hart luchten bij iemand die niet betrokken is of een mening heeft over jouw situatie 
 • Je leert je keer op keer te verhouden tot wat er is, hoe je om kunt gaan met de realiteit en dat er moed voor nodig is om stil te staan bij wat je verloren hebt
 • Je leert – met vallen en opstaan – je eigen nieuwe weg te gaan en dagelijks praktische kleine stappen te zetten, thuis en op je werk
 • Je leert dat je jezelf soms kunt en mag afleiden
 • Je leert hoe je kunt begrenzen (thuis en op je werk)
 • Je leert hoe je om hulp kunt vragen en toch de regie in handen houdt
 • Je wordt je bewust van jouw ‘loopjes rouw’ en patronen waarbij je leert hoe je hiermee om kunt gaan
 • Je kunt tot in de diepte uitzoeken wat jij voelt en wat jouw antwoord is op de situatie én op je eigen sterfelijkheid
 • Je leert dat je net zo lang of zo kort mag rouwen als bij jou past
 • Je ontdekt dat je alles wat je liefhebt ook eens moet uitzwaaien, op jouw wijze en op jouw moment

Rouwverwerken - rouwarbeid

Voel je ten alle tijde uitgenodigd om een (online) oriëntatiegesprek te voeren met de rouw coach, zeker als je één of meer van de volgende signalen herkent: 

 • Je hebt te maken met een groot verlies of een opeenstapeling van verlies-situaties
 • Je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt
 • Je voelt je soms geïsoleerd
 • Je hebt steeds minder energie
 • Je kunt niet stoppen met zorgen/werken
 • Je kunt minder snel informatie verwerken
 • Je bent vaker prikkelbaar of down
 • Je ontwikkelt (andere) vage fysieke klachten
 • Je weet niet hoe je met anderen kunt delen wat er in je omgaat, en of je dat wel wil
 • Je hebt geheugenverlies 
 • Je slaapt slecht of onregelmatig 

Zo ziet een traject rouwverwerken er uit

Het traject rondom rouw en verlies start altijd met een kennismakingsgesprek waarin we ons samen oriënteren op jouw vraag. We maken kennis, onderzoeken hoe een rouw coach jou helpen kan en welke stappen helpen bij je verlies en verdriet. Als het klikt, maken wij een voorstel met daarin een voorzet van het aantal gesprekken dat we verwachten te voeren. Dit bespreken we samen met jou en (indien gewenst) met jouw werkgever. We kunnen zowel een online coachafspraak maken of een afspraak op locatie. De live gesprekken vinden plaats op het kantoor van de coach in Wolfheze. Afhankelijk van je behoefte en de situatie kun je kortdurende of langere afspraken maken. Bovendien kun je live en online afspraken met elkaar afwisselen. 

Levenskunst in ellende stappenplan

We geloven dat je leert door te doen: je experimenteert met ander gedrag en gedachten en maakt soms opdrachten, daar reflecteren we gezamenlijk op. We maken gebruik van verschillende werkvormen die we aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden (ook digitaal). We maken altijd de vertaling naar jouw dagelijkse praktijk: hoe kun jij wat jij ontwikkeld hebt tijdens het (coach)proces in jouw dagelijks leven duurzaam toepassen?

Omgaan met verlies en rouw

Met steun in je rug kun je meer dragen.

Wat klanten zeggen

Sil (man), hoger management

“Op zoek naar de invulling van mijn leven passend bij een potentieel fatale ziekte had ik behoefte aan het scherpen van mijn gedachten. Voor mij werkt dat alleen met iemand met wie het klikt, die mij snapt en die vanuit professionaliteit, kennis en ervaring weet welke vragen te stellen en daarbij passende oefeningen te doen. Daan dus. Ik heb haar inmiddels al meerdere keren aangeraden. Een vriendin die ook bij Daan is geweest is net zo enthousiast als ik. “

Harrie Janssen, leerspecialist

“Als je denkt dat je binnenkort misschien wel doodgaat, dan kom je terecht in een fase van ‘dieper weten’. Dat is een van de dingen die me in de coaching door Daan het meest heeft geholpen. Daardoor kon ik bijvoorbeeld met mijn familie in het reine komen. Daar heb ik ook profijt van nu het weer beter gaat. En het helpt echt als je voelt dat je gesprekspartner niet uit boekjes praat, maar je uit eigen ervaring en kennis een nieuw perspectief kan bieden.”

Ilze Groenewegen, P&O adviseur

“Coaching door Daan bracht mij in beweging naar dat wat goed is voor mij! De afgelopen twee jaar heb ik meerdere dierbaren moeten loslaten. Alles werd anders en het wordt ook nooit meer hetzelfde als je mensen verliest waarvan je houdt. En omdat het een hele nieuwe situatie en ervaring voor mij was, wist ik ook niet hoe ik op verlies reageer. Ik merkte dat ik mijzelf klemzette door in mijn vaste patronen door te gaan. En aan de andere kant vluchtte ik van mijzelf door mij te storten op mijn werk. Ruimte geven aan dat wat er is… verlies & verdriet… zag ik niet en deed ik niet. Accepteren van de realiteit kon ik niet.

Tijdens het eerste intakegesprek met Daan werd het voor mij heel helder waar ik mijzelf klemzette. Het werd voor mij duidelijk dat ik uit mijn comfortzone moet komen om te leven naar mijn verlangens. En dat is een hele kunst. Want daar is ander gedrag voor nodig; me verhouden tot de realiteit en loslaten van vaste patronen. Zij heeft mij opdrachten gegeven en laten ervaren, stapje voor stapje, hoe het is als ik andere keuzes maak, verantwoordelijkheid voor mijzelf neem en dichtbij mijzelf blijf.

Door haar scherpe vraagstelling werd mij heel duidelijk hoe ik functioneer; wanneer ik in mijn ‘hoofd’ schiet en ik totaal voorbijga aan mijn hart. Welke signalen mijn lichaam mij dan geeft. Je leert jezelf door coaching heel goed kennen. De begeleiding van Daan was voor mij een grote steun in de rug…”

Onze locaties

Onze coaches helpen je graag op onze locatie in Wolfheze  of via Zoom, MS-Teams of telefonisch.

Klik op contact om een kennismakingafspraak te maken of om meer informatie te vragen.