Search
Close this search box.

Werken met rollen

Wat is wiens verantwoordelijkheid?

Wat is een rol?

Rollen vormen de verbinding tussen het dagelijks werk en de doelen van het team en de organisatie. 

Een rol is iets anders dan een functieomschrijving (beiden kunnen naast elkaar bestaan) om een aantal redenen:

  • Als persoon ben je doorgaans rolhouder van meer dan één rol
  • Een rol is gebaseerd op hoe het er werkelijk aan toe gaat (niet hoe het zou moeten gaan)
  • Rollen worden voortdurend bepaald en bijgestuurd door het team zelf op basis van daadwerkelijke spanningen
  • Als rolhouder sta je na enige tijd je rol  weer af en aan een ander 

Beschrijven en verdelen van rollen

Bij de start van het formuleren van rollen ga je uit van de huidige situatie, niet van hoe je denkt dat het zou moeten zijn. De eerste rollen zijn niet compleet of perfect. Dat hoeft ook niet want ze worden continue bijgestuurd op basis van daadwerkelijke spanningen.

Zodra de rollen beschreven zijn verdeelt het team deze met elkaar. Een persoon kan meer rollen tegelijkertijd op zich nemen. Ook kunnen meer mensen dezelfde rol vervullen als maar duidelijk is wie welke focus heeft. Iedereen is ondernemer binnen de kaders van de rol.

Bijsturen van rollen

Het bijsturen gebeurt doorgaans in een separaat roloverleg met een facilitator die de structuur en spelregels bewaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de integratieve besluitvormingsmethode.

werken met rollen training besluitvorming

Integratieve besluitvorming (IB)

Teamontwikkeling rollen

Voordelen van het werken met rollen

  • Het geeft duidelijkheid over hetgeen je van elkaar verwacht. Dat is voor iedereen prettig en zeker voor nieuwkomers
  • Het is eenvoudig en flexibel waardoor je recht doet aan de complexe omgeving waarin je werkt
  • Je bent bezig met de werkelijkheid, niet met ‘wishful thinking’
  • Je kunt snel aanpassingen en verbeteringen doorvoeren
  • Je kunt de onderlinge vervangbaarheid hiermee vereenvoudigen
  • Als organisatie kun je een aantal vaste rollen invoeren, die ieder team dient in te vullen. Bijvoorbeeld de leadlink (is verantwoordelijk voor de verbinding vanuit de organisatie naar het team en daarmee voor de verdeling van de rollen, middelen en prioriteiten) en de replink (representeert het team in de organisatie en agendeert bijvoorbeeld spanningen die het team beperkt in haar functioneren). 

Valkuilen

Natuurlijk zijn er ook verschillende valkuilen als je met rollen werkt, zeker als je er net mee begint. Zo kun je als team bijvoorbeeld de neiging hebben om te volledig te willen zijn (‘werkbaar’ is in eerste instantie voldoende) of de neiging hebben om te kijken naar de structuur van het werk in plaats van naar de mensen die het werk doen. Het kan ook zijn, dat mensen nog te veel focussen op ‘wie’ in plaats van op ‘wat’. 

Wij helpen je om de focus weer te verleggen naar de bedoeling en naar jullie specifieke manier van werken. Zo bouw met elkaar een eenvoudig systeem dat tot in lengte van jaren een levend blijft.

Voor het eerst formuleren van rollen

In drie tot vier bijeenkomsten kun je met jouw teamleden de rollen formuleren en de organisatie eromheen regelen. Wij faciliteren dit proces (zie de eerste 5 stappen). Daarna (stap 6) onderhoud je deze werkwijze met een periodiek roloverleg.  

 

Teamontwikkeling

Meer weten over andere onderwerpen?

We delen graag onze kennis

Leuk dat je geïnteresseerd bent in wat wij doen! Vul hier jouw naam, emailadres en het onderwerp waarover je informatie wilt in en je ontvangt een reactie van ons.