Zoek
Sluit dit zoekvak.

Systeem denken

Kijken naar de wisselwerking tussen patronen en relaties

Systeemdenken: de definitie

Systeemdenken is de basis van hoe wij kijken naar en werken in organisaties. Systeemdenken kent een aantal uitgangspunten:

 • Circulaire patronen: we kijken in het bijzonder naar de wisselwerking en relaties tussen mensen. Als iets één keer gebeurt, dan is dat vaak genoeg toeval. Gebeurt het al een 2e keer, dan is dat opvallend. De derde keer spreken we van een patroon, dat nog vaker en in andere situaties voor zal komen (TOP).
 • Uitzoomen: Als systeemdenker helpen we je om naar jouw (werk)omgeving te kijken als naar een geheel of systeem, dat bestaat uit samenhangende delen. Als er in één deel van dat systeem iets gebeurt, heeft dat gevolgen voor de andere delen.
 • Ontschuldigen: we kijken niet naar ‘wie doet het niet goed?’ , maar juist naar de onderlinge relaties en patronen binnen de omgeving. Als samenwerken niet het resultaat oplevert wat je wilt is dit vaak het gevolg van patronen die elkaar versterken en niet van het handelen van één persoon.
patronen systeemdenken
 • Homeostase: elk systeem kent de neiging om onder druk terug te gaan vallen op oude en bekende gewoontes en patronen. We kunnen dit voorspellen en helpen je hier voordeel uit te halen.
 • Verder kijken: we stellen vaak de vraag: “Wat is de goede bedoeling van deze persoon?” of “Wie heeft de meeste last van een oplossing?” of “Wie heeft de beste kaarten om iets te helpen veranderen?” Door deze vragen te stellen en bespreken kijk je met een andere blik naar de samenwerking tussen jullie.
 • Reframen: als je je bewust bent van een vast (denk)patroon, dan is dat de eerste stap naar anders kijken en (be)oordelen.
 • Kleine, betekenisvolle stappen: wie anders kijkt, kan opnieuw beginnen met nieuwe stappen. We helpen je te werken in kleine, systeemvberanderende stappen. Hierdoor ben je in staat om flexibel te kunnen bijsturen.

Systeemdenken: de frisse blik

 • Je kijkt met een nieuwe, frisse blik naar je (werk)omgeving 
 • Je geeft iedereen een rol en eigenaarschap in het systeem en ont-schuldigt: dat geef lucht
 • Je leert te werken met kleine, systeemveranderende stappen als de beste stap naar verandering
 • Je gaat heel concreet aan het werk in het hier en nu
relaties systeemdenken

Systeemdenken: hoe werken we samen?

We begeleiden organisaties en teams bij het benoemen en duiden van versterkende en belemmerende patronen. Patronen vind je zowel  in de onderstroom (onderlinge relaties – gevoel),  als in de bovenstroom (inhoud – procedure). En meer dan eens in een combinatie van beide stromen. Als je bereid bent om hiernaar te kijken, kun je stoppen met het herhalen van niet werkende stappen. Zodra je dat doet, verandert de hele situatie. Een eerste, kleine systeemveranderende stap kan meteen veel effect hebben.

Wil je Systeemdenken leren in de praktijk? Volg dan onze incompany opleiding of kijk eens  bij de leergang.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in onze andere incompany-opleidingen:

Meer weten over andere onderwerpen?