Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leiderschapsdriehoek

Van drama naar leiderschap

Leiderschapsdriehoek

De Drama- en Leiderschapsdriehoek is een praktisch model waarmee je op de effectiviteit van je eigen gedrag als leidinggevende en op persoonlijk leiderschap bij de ander stuurt.

De dramadriehoek kent drie rollen (aanklager, slachtoffer en redder) die elkaar in stand houden en de afhankelijkheid van elkaar versterken. Hiermee beschrijven we een interactiepatroon tussen mensen, dat we allemaal in meer of mindere mate kennen, maar dat ons meestal niet helpt bij het behalen van de gewenste resultaten. Toch is het niet eenvoudig om dit te doorbreken. Door op praktische wijze te werken met de leiderschapsdriehoek ervaar je aan den lijve hoe dat wel kan: de aanklager wordt initiator, het slachtoffer wordt aanwijzer en de redder wordt coach.

Training persoonlijk leiderschap Deventer Nijmegen Arnhem

Deelnemers oefenen specifiek de techniek om over te stappen naar de leiderschapsdriehoek door dit veelvuldig te doen en ervaren vanuit beide driehoeken. Wanneer je vanuit de leiderschapsdriehoek handelt nodig je klanten, collega’s, leidinggevenden en leveranciers uit je hierin te volgen en hun eigen stap naar persoonlijk leiderschap te maken.

Aan de hand van dit model gaan we in op:

  • Welk gedrag jou verleidt om in de dramadriehoek te stappen;
  • De patronen die je in stand houdt in de dramadriehoek;
  • De overtuigingen die meespelen als je je begeeft in de drama- en /of leiderschapsdriehoek;
  • Het appèl dat collega’s/klanten op je doen en hoe kun je daarop het beste reageren vanuit de leiderschapsdriehoek;
  • Het activeren en motiveren van gesprekspartners om meer persoonlijk leiderschap in te zetten;

We gebruiken deze methodiek wanneer het praktische waarde toevoegt, bijvoorbeeld bij teamontwikkeling of bij het onderzoek naar patronen in Systeemdenken. We combineren het soms ook met het werken met een trainingsacteur, bijvoorbeeld in Interactief theater.

 

 

Meer weten over andere onderwerpen?

We delen graag onze kennis

Leuk dat je geïnteresseerd bent in wat wij doen! Vul hier jouw naam, emailadres en het onderwerp waarover je informatie wilt in en je ontvangt een reactie van ons.