13e Leergang Systeemdenken 2024/2025
Breed denken, precies handelen
Systeemdenken
In organisaties hoor je tegenwoordig met regelmaat het woord systeem vallen. “Het ligt aan het systeem” of “als je het meer systemisch bekijkt”. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Als je graag op een zinvolle wijze deel wilt kunnen nemen aan deze ziens- en werkwijze is deze leergang iets voor jou. In deze leergang krijg je inzicht hoe je naar patronen in organisaties kunt kijken. Hoe interactiepatronen werken en hoe je organisaties en teams kunt ondersteunen door deze patronen te beïnvloeden.
Doordat er steeds meer complexe problemen samenhang hebben met elkaar, zowel in organisaties als in de samenleving, kom je er niet met dé oplossing. Wel als je focust op de samenhang en waar je met de kleinst mogelijke stap de grootst mogelijke beweging kunt maken.
De leergang: hoge kwaliteit - gezamenlijk eigenaarschap - lage prijs
Hoge kwaliteit
Onder leiding van drie zeer ervaren systeemdenkers/opleiders wordt een breed theoretisch kader gegeven en veel geoefend. De leergang dringt door in de haarvaten van systeemdenken: persoonlijk niveau, teamniveau en organisatieniveau.
De opleiding wordt vormgegeven door:
Gezamenlijk eigenaarschap
In de leergang staat systemisch kijken, communiceren en interveniëren centraal. Er wordt gewerkt met eigen ervaringen, casuïstiek en leerbehoeften. Op deze manier geven deelnemers mede vorm aan de opleiding. Wil je deelnemen dan is het belangrijk dat je voldoende mate van zelfreflectie, inzet en eigen verantwoordelijkheid voor je leerproces hebt.
Lage prijs
Door samen zorg te dragen voor de organisatie van de leergang is het mogelijk de kosten laag te houden. We vragen deelnemers veel eigen initiatief te tonen in leerwensen en praktische zaken zoals in toerbeurten zelf de lunch en koffiepauzes verzorgen en het regelen van opleidingslocaties. Naast de kosten blijkt dat dit ook zorgt voor een prettige en zelfstandige sfeer in het leren.
Voor de eerste twee bijeenkomsten en de laatste bijeenkomst regelen wij de locatie. Dit is bij de prijs inbegrepen. Bij voorkeur maken jullie voor de andere dagen gebruik van eigen locaties. Indien dit niet mogelijk is en jullie ‘buiten de deur’ een locatie zoeken, worden eventuele meerkosten voor de locaties hoofdelijk omgeslagen.
Het programma
Het programma staat op hoofdthema’s vast. Per bijeenkomst wordt echter steeds gekeken waar de deelnemers als ‘leerlingen’ staan en wat goed past in hun leerproces.
Bij het samenstellen van het programma hebben we drie uitgangspunten gekozen:
- Deelnemers leren door doen en ervaren. Theorie is hier ondersteunend aan.
- Per bijeenkomst werken we steeds met één trainer. Deze is verantwoordelijk voor het programma van de dag. Zo kun je met drie trainers, en daarmee met verschillende blikvelden op systeemdenken, kennismaken. Xenia Vegter is de hoofdtrainer, zij zorgt ervoor dat de verschillende programmaonderdelen op elkaar aansluiten en begeleidt deelnemers op individueel niveau indien er vragen zijn gedurende de leergang.
- De groep die de deelnemers met elkaar vormen is levend werkmateriaal, dit is tenslotte ook een systeem.
Het programma ziet er als volgt uit:
Dag 1 15 nov 2024 |
Introductie in Systeemdenken Lineair en circulair kijken Teamcoaching & Systeemdenken Rol en appèl van de begeleider Deze groep als systeem |
Xenia Vegter |
Dag 2 13 dec 2024 |
Fasen in teams, werken met Maturity levels Functionele analyse maken Tekenen van relaties Herkennen patronen en hier op interveniëren |
Rombout Schipper |
Dag 3 10 jan 2025 |
Circulair bevragen Systemische relaties Circulaire patronen Triades analyseren Visueel maken van interactiepatronen |
Rombout Schipper |
Dag 4 7 feb 2025 |
Interventies op het systeem Progressieve en stagnerende teams Verdieping thema’s dag 3 |
Sandor Penninga |
Dag 5 7 mrt 2025 |
Verwaarloosde organisaties Reflexmatige patronen in organisaties |
Sandor Penninga |
Dag 6 4 apr 2025 |
Conflicten en de polarisatiedynamiek Wij-zij denken & systeemdenken in organisaties en samenleving Conflictinterventies op basis van Systeemdenken |
Xenia Vegter |
Dag 7 16 mei 2025 |
Verdieping op behandelde thema’s Casuïstiek en integratie theorie van systeemdenken |
Xenia Vegter |
Praktische zaken
De groepsgrootte is 12-14 deelnemers. We werken van 10.00 – 16.30 uur.
De kosten voor de opleiding zijn € 1545,- exclusief btw voor 7 trainingsdagen. Dit bedrag geldt bij 12 tot 14 inschrijvingen. Bij minder dan 12 aanmeldingen gaat, in overleg, de leergang niet door en wordt het bedrag teruggestort of wordt het opleidingsbedrag per deelnemer verhoogd.
Na het volgen van deze leergang kun je deelnemen aan losse masterclasses die worden aangeboden aan deelnemers van de basisleergang. En ontvang je een uitnodiging voor de Systeemdenkers Alumni LinkedIn-groep.
Tot slot
Wij zijn enthousiast over deze manier van leren. Het spreekt de opleiders aan dat ze worden uitgedaagd in het leveren van hoge kwaliteit aan professionals en deelnemers raken geïnspireerd door de verrassende invalshoek van dit onderwerp en deze manier van leren.
Heb je belangstelling en wil je meer weten dan kun je contact opnemen met Daan Sio.
Helmer in Veranderen
Ineke@helmerinveranderen.nl
06-29562424
Bureau Ten Bate
Daan.sio@bureautenbate.nl
06-12726540