Zoek
Sluit dit zoekvak.

Labyrint

Transformeren

Wat is een labyrint?

In vele culturen is het labyrint toegepast als een middel tot transformatie. Het labyrint is een fysieke afspiegeling van de levensweg: steeds als men denkt het doel te bereiken blijkt het leven een andere richting te nemen. Er is dus doorzettingsvermogen nodig om het doel te bereiken. In het centrum van het labyrint maakt de bezoeker opnieuw contact met zijn of haar eigen leervraag. Het labyrint is een instrument voor persoonlijke inwijding dat in vele ontwikkelingsfasen kan worden ingezet.

Hoe werkt een labyrint?

Labyrint afscheid rouw verwerken

Een labyrint is iets anders dan een doolhof, in een labyrint loopt de bezoeker een kronkelige weg naar het centrum, men kan niet verdwalen. Het meest bekend is ongetwijfeld het  bovenstaande labyrint van koning Minos. De held Theseus verslaat hierin, verbonden met de draad van Ariadne, de kwaadaardige Minotaurus.

Op de weg naar het centrum van het labyrint ligt de focus van de bezoeker op de ervaringen die hem of haar naar dit punt in het leven heeft gebracht. Soms lijkt de weg naar het centrum te leiden maar buigt dan onverwacht toch weer af. In het centrum heeft de bezoeker de gelegenheid zich te verhouden tot de individuele kernvraag van de training. Op de weg naar buiten ligt de focus op de wijze waarop men met het antwoord op deze vraag de buitenwereld tegemoet treedt.

Doel: De bezoeker van het labyrint krijgt een unieke gelegenheid de balans op te maken over de inzichten van de afgelopen training.

Resultaat: De bezoeker vindt in deze bijzondere, individuele ervaring een anker voor de verkregen inzichten en formuleert antwoorden om mee naar buiten te treden.

Middelen: Op de gekozen locatie is een labyrint gemaakt. De deelnemers betreden 1 voor 1 het labyrint. De andere deelnemers zijn hier in stilte getuige van. Als de eerste deelnemer het labyrint heeft verlaten kan de volgende het betreden. Na het verlaten van de labyrint schrijven de deelnemers een aantal steekwoorden op over hun ervaring.

Randvoorwaarden: Rustige locatie bij voorkeur met gras in een mooie omgeving. Oppervlakte van ca 15×15 meter. De mogelijkheid om met zand, zaagsel o.i.d. een labyrint te trekken op de ondergrond.

Meer weten over andere onderwerpen?