Zoek
Sluit dit zoekvak.

Effectief besluiten nemen

Het 'hoe' doet ertoe

Wat is effectief besluiten nemen?

In principe is het nemen van een besluit niet zo ingewikkeld: je onderzoekt de (on)mogelijkheden, je hakt een knoop door en klaar! ‘The proof of the pudding is in the eating’: zijn mensen in de praktijk bereid te handelen zoals is besloten en levert het ook op wat je beoogde?

 

Een team of samenwerkingsverband ontwikkelt zich voortdurend. De ene keer is een besluit in een handomdraai genomen én gedragen. De volgende keer lukt dat minder goed en ontstaan er onderhuidse spanningen. 

Als je vooraf weet wat je wilt bereiken krijg je uiteindelijk een beter besluit. Als inhoud en procedure (bovenstroom) voldoende duidelijk zijn, dan is het gemakkelijker om veiligheid en verbinding te creëren (onderstroom). Je kunt ook andersom redeneren: als mensen zich comfortabel voelen en er is contact dat is het gemakkelijker om inhoudelijke besluiten te nemen.  

werken met rollen training besluitvorming

Hoe complexer de situatie, hoe belangrijker het is dat je van elkaar weet wat je kunt verwachten en wilt bereiken. Hoe je besluiten neemt, wordt dan extra belangrijk.

 

Het is inspirerend en soms ronduit bevrijdend om samen te experimenteren met andere manieren van besluitvorming. Al doende vind je één of meer vormen waarmee jullie het doel halen én voorzien in belangrijke behoeftes van de mensen in het team of in een ander samenwerkingsverband.

Voordelen van effectief besluiten nemen

  • Je kiest voor een besluitvorm die past bij de ontwikkelingsfase van jullie team
  • Je komt sneller tot een haalbaar resultaat
  • Je krijgt meer plezier in vergaderen en samen beslissingen nemen
  • Je gebruikt de spanning tussen ‘wat is’ en ‘wat je zou willen’ om resultaten te optimaliseren
teamontwikkeling werken met rollen

Effectief besluiten nemen: werkwijze

Afgestemd op wat jullie willen bereiken, maak je kennis met andere vormen van besluitvorming. Door het gezamenlijk onderzoek vergroten jullie het teambewustzijn. Wij geloven in leren door te doen en werken met onderwerpen uit jullie dagelijkse praktijk. Zo ontdek je met elkaar wat je straks anders wilt doen. Daarbij zorgen we er samen voor dat je dit ook borgt in jullie dagelijkse werk.

Een voorbeeld: integratieve besluitvorming (IB)

werken met rollen training besluitvorming

Meer weten over andere onderwerpen?

We delen graag onze kennis

Leuk dat je geïnteresseerd bent in wat wij doen! Vul hier jouw naam, emailadres en het onderwerp waarover je informatie wilt in en je ontvangt een reactie van ons.