Conflicten oplossen in teams
Teamconflicten: Spanning is brandstof om te groeien
Teamcoaching bij conflicten of spanningen
Teamcoaching bij conflicten door Bureau Ten Bate is een mix van training & coaching, consultatie en advies .
Afgestemd op de specifieke situatie van het conflict of spanning, het doel, de branche en functies kiezen wij werkvormen waardoor het teambewustzijn wordt vergroot en teamleden leren van elkaar. We geloven in leren door te ervaren: als team voer je opdrachten uit en reflecteer je daarop. We maken altijd de vertaalslag naar de eigen praktijk: wat kun jij en wat kan het team straks anders gaan doen?
- Training
We helpen teams en teamleiders groeien door te trainen in verschillende vaardigheden en competenties die het team productiever en effectiever maken, zoals Verbindende communicatie, Zelforganisatie, Effectief besluiten nemen en Deep Democracy. - Coaching
We helpen teams beter te presteren door Teamontwikkeling, Persoonlijke coaching en Leiderschapsontwikkeling. - Consultatie en advisering
Wij begeleiden leidinggevenden, managers en teamleden over wat we waarnemen en welke mogelijkheden wij zien voor verbetering. We geven gericht advies over welke stappen je kunt zetten, met onder andere de TeamTMA als analyse van het aanwezige talentenpotentieel.
We lossen teamconflicten duurzaam op
- Teamconflicten
We onderzoeken samen met u de teamdynamiek en teampatronen om de oorzaak van een conflict of ruzie te vinden. We helpen door met het hele team de aanwezige conflictstijlen te onderzoeken. We trainen en coachen met behulp van verschillende methoden en invalshoeken om teamconflicten op te lossen zoals Deep Democracy en Systeemdenken. - Slechte communicatie in het team
We helpen de communicatie tussen de teamleden onderling en tussen het team en de rest van de organisatie te verbeteren. Door het team bijvoorbeeld in Verbindende communicatie te trainen leert het problemen zelf op te lossen. - ‘Lastig’ teamlid
De oplossing ligt vaak in het beter leren communiceren met elkaar met respect voor de verschillende behoeftes. Ook kijken we naar teampatronen en hoe elk teamlid hieraan bijdraagt en wat voor afspraken je kunt maken om belemmerende patronen te doorbreken. Als het nodig is zetten we waar nodig persoonlijke coaching in. - Teamafspraken maken
Het team maakt wel afspraken, maar houdt zich daar niet altijd even goed aan. Door in teamontwikkeling onderliggende teampatronen te onderzoeken en inzet van besluitvormingsmethoden zoals Deep Democracy of Effectief besluiten nemen weet het team hoe je elkaar aanspreekt en effectieve, gedragen besluiten neemt en respecteert.
Waarom is er conflict of spanning?
Conflicten of ruzies in teams zijn soms openlijk, of juist bedekt. Dan wordt er bijvoorbeeld wel ‘over elkaar’ gepraat maar niet ‘met elkaar’, dat nemen we roddelen. Dat kan een onveilig gevoel geven. Soms denk je dan: “ik merk het gedoe in het team wel, maar zelf heb ik er niet zo’n last van”. Voor het individu is dat een praktische oplossing, maar het helpt het team helaas niet verder. Zulke conflicten staan nooit op zichzelf. Ze maken onderdeel uit van de manier waarop het team als geheel functioneert.
Teamconflicten ontstaan doorgaans als het volgende speelt:
- Het team is het onderling niet eens over de afgesproken doelen
- De teamleden en hun leidinggevende zitten niet op één en dezelfde lijn
- De teamleden verwachten wat anders van elkaar of hun leidinggevende en omgekeerd
- Er zijn verschillende ‘groepjes’ die niet goed kunnen samenwerken
- In het verleden is er iets voorgevallen wat niet goed genoeg is uitgepraat
- Het team is op weg van M1 naar M3 en hanteert verschillende conflictstijlen.

Wat levert teamcoaching bij conflicten concreet op?
Iedere conflictsituatie of spanning in een team is anders. Samen met het team bepalen wij de doelen en beoogde resultaten.
- Je leert om elkaars kwaliteiten optimaal te benutten, waardoor ieder teamlid zich erkend en gewaardeerd voelt.
- Je weet ineffectieve communicatiepatronen binnen het team om te zetten in constructieve en heldere interactie.
- Je voelt meer onderling vertrouwen, waardoor de openheid groeit en teamleden zich gemakkelijker uitspreken.
- Je werkt vanuit eigenaarschap aan resultaten, zowel in de zichtbare als onzichtbare lagen van samenwerking.
- Je weet welke stappen nodig zijn in de ontwikkelingsfase van je team en welke valkuilen je beter kunt vermijden.
- Je leert respectvol om te gaan met afwijkende meningen, zelfs wanneer deze niet aansluiten bij jouw perspectief.
- Je werkt weer met meer energie en plezier samen aan gezamenlijke doelen.
- Je transformeert spanningen en conflicten binnen het team tot kansen voor groei en verbetering.
- Je bouwt aan een hechte samenwerking, waarbij iedereen gericht is op het gezamenlijke resultaat en losse verbanden verdwijnen.
- Je verbetert de samenwerking binnen het team en met externe betrokkenen zoals klanten, opdrachtgevers, management en andere teams.
Conflictcoaching voor teams: meervoudig partijdig én helder
Op basis van jullie teamcoachvraag, de historie van het conflict en ons vooronderzoek leveren we altijd maatwerk. Bij een conflictsituatie in het team starten we bij voorkeur met voorgesprekken met een aantal teamleden en de manager, om zoveel mogelijk informatie op te halen. We stellen ons meervoudig partijdig op en hanteren het principe: ‘Niemand is schuldig, iedereen is eigenaar voor het eigen aandeel ‘. Vaak bestaat een traject uit verschillende teambijeenkomsten met ruimte voor onderzoek, reflectie, training, sparmomenten en uitgebreide aandacht voor borging in de praktijk.
