Burnout coaching
Anders omgaan met stress en werkdruk
Wat zijn de voordelen van burn-out coaching?
- Een burn-out coach is deskundig in het helpen oplossen van stress-gerelateerde problemen waar mensen vaak tegenaan lopen
- Een burnout coach is een professionele externe partner waarmee je en persoonlijke kwesties bespreekt op een voor jou veilige wijze
- Een burn-out coach helpt jou je probleem in overzichtelijke stukjes op te delen
- Een burn-out coach helpt jou met het uitstippelen van een herstelroute waarmee je stap voor stap verder komt
- Bij chronische stress of burn-out helpt een burn-out coach jou om de communicatie over jouw ziekteproces op je werk verder vorm te geven
- Een burn-out coach creëert helderheid door samen met jou je eigen verwarring en onzekerheid te duiden
- Een burn-out coach helpt jou je eigen plan uit te voerenen waar nodig met het aanpassen van de weg ernaar toe
- Een burn-out coach heeft een helder en fris perspectief. Zo helpt de coach jou problemen te onderzoeken en gemakkelijker goede oplossingen te vinden.
- Een burnout coach houdt je scherp door samen met jou haalbare doelen te stellen en je steeds te bevragen.
Zo helpt een burn-out coach jou
De burn-out coach stemt de begeleiding af op jouw wensen en doelen (indien gewenst in overleg met je leidinggevende). Voorbeelden waar een burnout-coach je mee kan helpen:
- Je kunt weer ontspannen leven en werken, zonder snel uitgeput te raken
- Je leert hoe je de negatieve vicieuze stress-cirkel kunt doorbreken
- Je voelt meer energie en plezier in je werk
- Je omstandigheden zijn veranderd en je wilt een manier vinden om je daaraan aan te passen
- Je ervaart meer rust en ruimte en je bent helder over jouw mogelijkheden en grenzen
- Je geeft je grenzen beter aan en kan vertellen wat je (of jouw team) nodig hebt (heeft)
- Je (zelf)vertrouwen groeit door meer inzichten
- Je voelt je meer eigenaar van de opdracht waar je aan werkt
- Je wilt anders leren omgaan met de werkdruk (o.a. time management)
- Je ervaart een energielek of minder motivatie, terwijl je dat graag anders wilt
- Je wilt leren om niet alle ‘aapjes op je schouder te nemen’
- Je leert met behoud van de relatie tijdig grenzen te stellen
- Je herstelt van een burn-out en je wilt terugval voorkomen
- Je wilt met inzet van loopbaancoaching onderzoeken of je nog wel op de juiste plek zit
- Je komt soms in je eigen oude valkuilen terecht en wil weten hoe je daar weer uit komt.
Hoe ziet een traject met een burnout-coach eruit?
We geloven dat je leert door te doen: je maakt opdrachten en daar reflecteren we gezamenlijk op. We maken gebruik van verschillende werkvormen die we aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden (ook digitaal). We maken altijd de vertaling naar jouw dagelijkse praktijk: hoe kun jij wat je ontwikkeld hebt in jouw dagelijkse praktijk duurzaam toepassen?
Zo herken je een burn-out
Hoe meer signalen je uit dit rijtje herkent, hoe groter de kans dat je een (beginnende) burn-out hebt, zeker als je er al langere tijd mee te maken hebt:
- Door stress begin je de dag al vermoeid
- Je slaapt slecht of onregelmatig
- Je bent vaker prikkelbaar
- Je voelt je duizelig
- Je kunt minder snel informatie verwerken (zaken beklijven niet)
- Je bent vaker ‘down’
- Je hebt last van stijve schouders/nek/rug
- Je bent sneller geïrriteerd
- Je piekert meer dan vroeger
- Je barst bij het minste of geringste in huilen uit
- Je voelt je stijver in je gewrichten
- Je ervaart geheugenverlies
- Stress kan maag-darmproblemen veroorzaken
- Je ervaart terugkerende hoofdpijn
Gezonde stress
Herkennen van te veel stress en burn-out
Een gezond mens kan enorme prestaties leveren, ook onder flinke werkdruk. Op het moment dat je moe wordt, zet je je ‘over deze moeheid heen’: jouw lichaam schakelt dan automatisch over op het stresssysteem en geeft zowel neuraal als hormonaal een aantal signalen door. Dat is op zich geen probleem: het lichaam is hierop gebouwd.
Incidenteel overschakelen op het stress-systeem is dus geen probleem. Op enig moment moeten de extra ‘uitgaven’ wel weer worden aangevuld. Als het lichaam te lang of te vaak overschakelt op het stress- systeem pleeg je uiteindelijk roofbouw.
Dit proces voltrekt zich vrij geleidelijk en vaak onbewust omdat het lichaam elke keer de pijngrens verlaagt. Als mens wen je nu eenmaal aan de klachten die je hebt. Je ontwikkelt steeds meer ‘vage’ klachten. Hoewel je zou kunnen denken dat jouw klachten ‘tussen de oren zitten’ is de oorzaak van je klachten ook fysiologisch.
Vergelijk het maar met een pan water op het vuur. Je hebt te maken met chronische stress of burn-out als je continu in een voor jou te heet pannetje zit.
Wat helpt bij burn-out klachten?
Je zit in een neerwaartse spiraal als je merkt dat de vermoeidheid steeds eerder begint en je minder goed herstelt. Daardoor daalt jouw concentratie- en prestatievermogen. Dat levert weer extra stress op waardoor je misschien nog harder gaat werken… Dat helpt niet. Wat wel helpt is time- en leefstijlmanagement. Denk aan:
- Ontspanning en lichaamsbeweging
- Time-management leren én toepassen
- Collega’s en leidinggevende informeren en vragen om steun of hulp
- Dag- en nachtritme aanpassen
- Vrije dagen opnemen
- Gezond eten en drinken
Je kunt deze stappen beschouwen als een 1e betekenisvolle stap: soms is dit voldoende, soms is er meer nodig. Als de spiraal niet doorbroken wordt dan heeft dat op de lange termijn destructieve gevolgen: het hart- en vaatstelsel, het immuunsysteem, het hormoon- en spijsverteringssysteem lijden eronder. Een langdurige burn out ligt op de loer.
Wat kun je nog meer doen bij burn-out?
Als je te maken krijgt met chronische stress of burn-out begint het herstelproces niet met sleutelen aan jezelf of zelfonderzoek, maar met het verminderen van de belasting en het versterken van zaken die jou energie geven. Waarschijnlijk staat het je zelfs tegen om nu ‘aan jezelf te werken’… Let op: daar zit veel wijsheid in! Als je oververmoeid bent, dan kost zelfonderzoek energie en die heb je niet. Daar eindigt het herstelproces overigens niet: later, als je je wat beter voelt, onderzoek je wat jij kunt doen om een toekomstige burn-out te voorkomen.
Het traject start altijd met een kennismakingsgesprek waarin we ons samen oriënteren op jouw vraag. We maken kennis, onderzoeken hoe een burnout coach jou helpen kan en welke stappen jij moet zetten om jouw doelen te behalen. Als het klikt, maken wij een voorstel met daarin een voorzet van het aantal gesprekken dat we verwachten. Dit bespreken we samen met jou en (indien gewenst) met jouw werkgever. De gesprekken zelf vinden plaats op het kantoor van de coach (Deventer, Wolfheze of Nijmegen). We kunnen zowel een online coachafspraak maken, of een afspraak op locatie. We gebruiken in het traject vaak onderdelen van persoonlijke coaching en de Talent Motivatie Analyse (TMA).
Om goed te herstellen zijn er vaak verschillende stappen nodig:
Stap 1 Time – en leefstijlmanagement
Stap 2 Balansherstel: opnieuw leren ontspannen en activiteiten doen waar je energie van krijgt
Stap 3 Zelfonderzoek: welke rode ‘signalen’ heb ik gemist? Wat kan en wil ik in de toekomst anders doen om herhaling te voorkomen?
Stap 4 Reïntegratie: in overleg met jouw werkgever of collega’s pak je geleidelijk weer taken op die passen bij de mogelijkheden en belastbaarheid die je nu hebt en die er zijn. In deze fase kan ook loopbaanbegeleiding aan de orde zijn.
Let op: niet ieder traject bevat al deze stappen. Het is mede afhankelijk van jouw vraag, wens en doel.
Onze coaches helpen je graag op onze locaties in Arnhem/Ede, Deventer & Nijmegen, of via Zoom, MS-Teams of telefonisch. We kunnen ook afspreken op jouw locatie in heel Nederland (reiskosten van toepassing).
Klik op contact om een kennismakingafspraak te maken of om meer informatie te vragen.