Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blog: Eenvoudig leven (door Caroline Reij)

Augustus 2014

Deze zomer heb ik – samen met mijn man – in een klein tentje gekampeerd op een eenvoudig veldje bij een Auberge in de Vogezen. Alles wat we nodig hadden was aanwezig. In alle eenvoud. Het was heerlijk!

Zo hadden we in onze – inmiddels weer – kleinere (= zuinige) auto een paar kratten en tassen, die we gemakkelijk in onze tent kwijt konden. We kookten op een eenpittertje de heerlijkste prutjes en aten van onze enige twee bordjes. Afwassen deden we alleen in de avond, want met een tissue wordt zo’n bordje ook best schoon. Iedere dag zaten we urenlang op onze simpele stoelen in de zon of onder de tarp, die ons beschermde tegen te veel zon, regen of kou. En verder hoefden we niet zo veel.. lekker lang wandelen in deze fantastisch mooie bergketen, boeken lezen en genieten van elkaar.

Nu zijn we weer thuis…. WEG eenvoud!?

Tjonge, jonge wat hebben wij toch een hoop spullen in huis, kantoor, schuur en garage! Dat alles moet toch weer schoongemaakt of uitgemest bij tijd en wijle. En dan mijn pc; al die documenten, mailtjes, foto’s en sociale mediaberichtjes…om moedeloos van te worden! Niet te spreken over onze ‘to-do-lijstjes’.. vóór de zomer had ik een flink deel weggewerkt..en nu lopen ze alweer vol! Het duizelt me nu al weer…

Help! Wat kan ik doen??

  1. Mopperen

Ten eerste ga ik hier maar eens lekker over mopperen. Mijn lieve huisgenoten zitten daar niet op de wachten. Dus ik jabber wat als niemand het hoort en schrijf het van me af.. En dát helpt al!

  1. Wensen

Na het beklagen, voel ik me opgefrist en ik realiseer me weer wat ik echt graag wil; eenvoudig leven! Met een klemtoon op beide woorden…Laat deze woorden mij het komende jaar richting geven!

Om te beginnen hang ik de woorden op mijn prikbord. Misschien ook een leuke screensaver of als achtergrond van mijn mobiel? Maar, dát vind ik dan weer niet zo eenvoudig, dus laat maar. Ook herinner ik me ineens een tijdschrift dat ik vóór de zomer kocht, voorzien van een poster getiteld ‘versimpel je leven’; ik hang ‘m direct op een goed zichtbare plek op. En als ik google vind ik ook van alles…

Yes; ik weet én voel mijn richting weer!

Maar, mijn leven eenvoudiger maken is nog niet zo eenvoudig! Ik weet het uit ervaring, want het is een terugkerend thema in mijn bestaan. Het doet me denken aan die mooie uitspraak van Godfried Bomans:

 

Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner.

Het is de duur bevochten stempel van de meester.

  1. Doen

DUS… Wat ga ik NU doen? Ik besluit dat ik eerst maar eens een aantal dagen op mag ruimen van mezelf, voordat ik weer ‘normaal’ aan het werk ga. Ik poets en boen; ruim kasten en laden op en breng twee autoladingen vol naar De Kringloop. Dat ruimt op, zeg; letterlijk en figuurlijk!

Maar dan komt er een moment dat ik het gevoel krijg, dat mijn to-do-lijstjes hier juist langer door worden! Want ik zié steeds meer en denk dan “dié kamer kan ook nog; dat kastje is ook al lang niet gedaan; en dat raamkozijn moet eigenlijk worden geverfd..”.. pff..; weg vredige gevoel.. Dit is niet eenvoudig léven!

  1. Laten

Het besef, dat er óók nog iets anders nodig is om eenvoudig(er) te leven dringt langzaam tot me door. Natuurlijk; opruimen en weggooien helpt en ik neem me voor om het komende jaar één dag per maand vrij te houden nog meer ballast weg ga ruimen. Ik weet dat ik dat kan volhouden.

Maar, daarnaast is het ook tijd om weer wat los te laten en te accepteren wat er is; kortom: de kunst van het laten… Maar dát is nog niet zo eenvoudig! Voor ik het weet maak ik weer een nieuwe to-do-lijst, of eigenlijk een to-leave-lijst!!

Daarom neem ik me slechts drie dingen voor: ten eerste ga ik me het komende jaar focussen op maximaal drie onderwerpen in dezelfde tijdspanne (ik vind namelijk al gauw alles interessant..). Ten tweede neem ik me voor om bij alles wat ik aanschaf, aanneem of bedenk me af te vragen: “maakt dit mijn leven eenvoudiger?”. En ten derde..

Laten we wat vaker gaan genieten

in plaats van elke dag weer druk druk druk

Laten we weer hand in hand op zoek gaan

op zoek gaan naar dat vroegere geluk.

Laten we wat vaker samen dansen

voelen dat het vuur nog in ons brandt

laten we weer flonkeren en stralen

en uitgelaten rennen langs het strand.

Laten we wat vaker gaan proberen

wat luchtiger te zijn en niet zo zwaar

en meer te kijken naar de mooie dingen

laten we genieten van elkaar!

– Busscher & R. Schroder

Meer weten over andere onderwerpen?