Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blog: Pas als je huis op orde is, komen je meubels tot leven (door Caroline Reij)


September 2015

Vandaag tref ik tussen mijn post het boek ‘Opgeruimd!’ van de Japanse opruimberoemdheid Marie Kondo. “Yes!”, denk ik, “Gelukkig heb ik tijd om daar eens lekker in te lezen!”. Raar, zo’n onderwerp? Even uitleggen..

 

Afgelopen zomer heb ik onze woonkamer helemaal opgeruimd en opgeknapt. Echt alles is onder handen genomen. Daarbij constateerde ik voor de zoveelste keer hoe leuk ik dat toch vind; opruimen!

 

Waarom? Het geeft me letterlijk en figuurlijk ruimte. Bovendien krijg ik weer overzicht én een mooie plek waarin ik me thuis voel. Daarnaast ik word blij van het uitvoeren zelf; het bezig zijn haalt me uit mijn hoofd, maakt me rustig en ik krijg als vanzelf nieuwe ideeën en inzichten. En last but not least: ik ben er gewoon goed in. Kortom; deze chaotische ziel heeft óók een talent voor opruimen!

 

Dit talent gebruik ik ook in mijn werk als teamcoach. Ik inspireer en help mensen om mentaal, emotioneel en fysiek op te ruimen. Als we dit met aandacht doen, dan ontstaat er als vanzelf ruimte voor nieuwe mogelijkheden, heldere inzichten en fris gedrag. Ja echt, zo eenvoudig is het soms!

 

Kondo schrijft in haar inleiding: “In Japan geloven de mensen dat dingen zoals je kamer opruimen en je wc spic en span houden geluk brengen. Maar als het in huis een rotzooi is, zal het effect van een blinkende wc-pot minimaal zijn…Pas als je huis op orde is, komen de meubels tot leven. Als je eenmaal hebt ervaren hoe het is om een echt opgeruimd huis te hebben, zul je het gevoel hebben dat de hele wereld lichter wordt.”

 

Als je dit stukje tekst nu eens metaforisch leest, waarbij je je voorstelt dat jouw huis jouw fysieke, mentale en emotionele lichaam is…dan ben ik het helemaal met Kondo eens! Daarbij zie ik de meubels vooral als ‘dat wat jou draagt’, waarin of waarop jij kunt rusten om daarna weer uitgerust naar buiten te gaan! En – over opruimen gesproken – wat dacht je van die wc-pot?

Zo, nu ga ik weer lekker verder lezen, zittend op mijn schone en frisse bank, met de kat aan mijn voeten!

Meer weten over andere onderwerpen?