Zoek
Sluit dit zoekvak.

1Stroom: Teamontwikkeling gericht op zelfsturing

De ervaringen die we met Rombout hadden bij een eerder veranderproces waren positief. Ook nu ging het weer om een veranderingsproces waarbij teamvorming en -ontwikkeling een grote rol speelde. De keuze hierin was dan ook al snel gemaakt.

Eén van de belangrijkste dingen die het team ontwikkelde was dat mensen steeds vaker uitspraken wat ze ergens werkelijk van vonden. Hierdoor ontstond ruimte voor een daadwerkelijke verbinding tussen de teamleden. Het was ook mooi om te zien welke rol ieder in dit systeem had en hoe dit verschoof naarmate er meer persoonlijke verbinding en dus vertrouwen ontstond. Daarnaast is er meer inzicht ontstaan in de processen die een rol spelen bij teamontwikkeling. Dat neem je mee binnen je organisatie. Je gaat daardoor anders kijken naar samenwerken en samen werken. 

Het gezamenlijk bouwen aan het team gaf veel energie. Je wordt jezelf dan ook bewust van alle energie die er verloren gaat wanneer je dit niet doet. Door het traject heeft de samenwerking een flinke boost gekregen al merk je ook wel dat oude patronen na verloop van tijd weer de kop op steken. Dit team heeft er daarom voor gekozen om hun jaarlijkse trainingsbudget te besteden aan teamontwikkeling. Het gezamenlijke belang staat daarmee voorop en niet dat van het individu. Dat betekent een flinke stap voorwaarts in de ontwikkeling naar een zelfsturend team.

De samenwerking met Bureau Ten Bate hebben we als erg prettig ervaren. Zij luisteren, observeren en weten vervolgens een goede en gedegen vertaling te maken naar het aanbod. Als zaken moeten worden aangepast is dat geen probleem. Ook gaan zij het ongemak niet uit de weg en voorzien zij het proces op sommige punten van een gedegen theoretische onderbouwing. Dat vergroot het inzicht van de deelnemers. Een groot pluspunt vind ik persoonlijk de flexibiliteit en het samen met de klant zoeken naar de juiste inzet. Zij gaan dan echt naast je staan.

Dat laatste kwam ook tot uitdrukking in een bijeenkomst die op het laatste moment door ons werd afgemeld. Dat is altijd erg lastig. Je hebt niet altijd controle hierop maar bent van mening dat je een juiste keuze maakt. Daarnaast is het voor bureau niet meer mogelijk om andere werkzaamheden te verrichten.

Er vinden de komende periode veel veranderingen plaats bij 1Stroom. Wat dat betreft is er nog genoeg te doen. Naar aanleiding van de resultaten op teamniveau wordt Bureau Ten Bate momenteel ook op het niveau van de leidinggevende/management ingezet.

Angélique Voskamp, Ontwikkelmanager 1Stroom, een samenwerkingsverband van de gemeente Duiven en gemeente Westervoort

Meer weten over andere onderwerpen?